Vakantie op Kos? Dit moet je weten over bosbranden op het eiland

Je hoort het regelmatig op het nieuws: bosbranden in de warme, Zuid-Europese landen. Deze bosbranden ontstaan door een gebrek aan regen en door het opdrogen van de grond. Een kleine vlam veroorzaakt vervolgens een vuurzee die gevaarlijk voor mens en natuur is.

Is er op Kos ook sprake van bosbranden? Ja, zeker. De belangrijkste informatie over de bosbranden op Kos zetten we in dit artikel graag op een rijtje.

Risico op bosbranden

Dat er op Kos een risico op bosbranden is, is een feit. Hoe groot dit risico is, is echter van tal van factoren afhankelijk. Zo speelt het weer natuurlijk een bepalende rol. Des te warmer en droger het is, des te groter het risico op bosbranden.

Verschillende instanties op Kos doen er alles aan om de risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit gaat hopelijk helpen om in de toekomst deze bosbranden zoveel mogelijk te voorkomen.

Waar zijn de bosbranden op Kos?

Op Kos kunnen op verschillende plekken bosbranden ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval in de bosgebieden op dit eiland. Deze gebieden hebben gewoonweg regen nodig, maar daar ontbreekt het regelmatig aan op dit eiland.

Verder is het Asklepleion-gebied gevoelig voor bosbranden. Aangezien dit een beschermd gebied is, krijgt dit gebied de volledige aandacht van de plaatselijke instanties.

Wanneer breken de bosbranden uit?

Over het algemeen breken de bosbranden in de warme zomermaanden uit. De reden hiervoor is simpel:

  • In deze maanden stijgt de gemiddelde temperatuur. Met name in de maanden juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur op dit eiland hoog.
  • In deze maanden valt er nagenoeg geen regen. De maanden juli en augustus kenmerken zich door hoge temperaturen, maar ook door een minieme hoeveelheid regen. Dat verhoogt de kans op een bosbrand des te meer.

Wat te doen bij een bosbrand op Kos?

Zit je op Kos en breekt er onverhoopt een bosbrand uit? Dan is het allereerst zaak om niet in paniek te raken. Mocht je kinderen hebben, is het advies om voor hen zo rustig mogelijk te doen. Uiteraard moet je hen letterlijk en figuurlijk bij de hand nemen.

Verder is het heel belangrijk om je goed te laten informeren. Doe navraag bij je accommodatie wat er gaat gebeuren en wat je moet doen. Volg daarnaast zoveel mogelijk het lokale nieuws. Dit doe je via de accommodatie, maar kun je uiteraard ook via internet doen.

Krijg je instructies over het verlaten van het gebied? Doe dit zonder enig morren. Het klopt dat dit zonde van je vakantie is, maar dat is van ondergeschikt belang. Het gaat nu om je eigen veiligheid en de veiligheid van je gezelschap.

Hoe je het gebied precies moet verlaten, hangt van de ernst van de bosbrand af. Volg ook hiervoor de instructies van de plaatselijke instanties heel goed op.

Voorkom een bosbrand

Hoe onstaan de meeste bosbranden? Dit heeft dus met de temperatuur en het gebrek aan regen te maken, maar vaak ook met een menselijke handeling. Zo komt het meer dan eens voor dat een bosbrand ontstaat door het weggooien van een smeulende sigaret.

Rook je zelf ook? Gooi dan nooit je sigaret op straat weg. Dit zou je in eigen land niet moeten doen, maar op Kos al helemaal niet. Aangezien het gevaar van een bosbrand altijd op de loer ligt, moet je de sigaret ‘gewoon’ in een asbak uitdrukken. Ga hier echt met beleid mee om. Je wilt niet dat jij de aanstichter van een bosbrand op Kos bent.

Verder is het vooral van belang om je gezonde verstand te gebruiken. Deze tip geldt niet alleen voor het voorkomen van een bosbrand, maar ook als er daadwerkelijk sprake van een bosbrand is. Volg de instructies op, ga niet eigenwijs doen en neem de situatie serieus. Het gevaar dat een bosbrand zich flink ontwikkeld en gevaarlijk wordt, ligt op Kos altijd op de loer.