Het eiland Kos, geniet van alles wat dit eiland te bieden heeft!

Wie weleens op het eiland Kos is geweest weet één ding: hier komen we absoluut nog eens terug. Het eiland is goed te overzien, het is lang en smal; zo’n 45 km. lang en maximaal 11 kilometer breed. Het eiland ligt vrijwel pal voor de Turkse kust in de Egeïsche zee. Turkije zie je dus liggen; er gaan ook boottochten vanuit Kos naar de overkant in Turkije; zo kun je het nabijgelegen Bodrum bezoeken – mocht je dat willen. Grieken zijn er eigenlijk niet zo happig op dat je Turkije bezoekt. Wij hebben dit dan ook niet gedaan; het is ook niet nodig, want Kos heeft echt álles in huis voor een fantastische vakantie.

Kom genieten op het eiland Kos!

Allereerst: huur een auto op Kos, anders kom je nergens. Wij deden dit ook. Aandachtspunt daarbij is: let goed op het aantal pk’s van de auto, want er wachten zeer steile wegen, zoals bij Kefalos (dit is echt schokkend stijl), je auto moet dan wel de power hebben om dat aan te kunnen. Wil je een auto huren op Kos, regel het dan thuis alvast even, zo weet je zeker dat je niet de hoofdprijs op het eiland zelf betaalt.

Het eiland verkennen, wat mag je niet missen?

Omdat Kos helemaal niet zo groot is, valt het eiland makkelijk in een week te verkennen. Begin bijvoorbeeld in Kos-stad, het hoofdstadje van het eiland. Kos-stad heeft een levendig uitgaansleven: voor jongeren zijn er clubs en voor gezinnen of stellen zijn er de vele restaurants. Maar er is meer; hartje Kos-stad vind je een parkje (ruïne van het heiligdom) vol Griekse oudheden, delen van Griekse zuilen/ tempel restanten uit de oudheid en tal van andere opgravingen: 100% genieten!

Asklepieion

Leg ook zeker een bezoek af aan Asklepieion, een archeologisch monument uit de Griekse oudheid. Dit is indrukwekkend groot en relatief goed bewaard gebleven.

Mooie autotocht over het eiland

Een van de mooiste routes is die van Kos-stad, om van daaruit over de bergrug die over het hele eiland loopt te rijden, waarbij je het bergdorp Zia aandoet. Vanuit Zia heb je een magistraal uitzicht over de hele omgeving. In Zia vind je tal van leuke kruidenwinkeltjes en dergelijke. Vervolg de reis naar Kefalos, op het uiterste puntje van het eiland gelegen en eet hier lekker wat in een taverne pal aan de kust. De autotocht is 100% genieten! Gelukkig is het eiland Kos, buiten Kos-stad, relatief erg rustig en merk je weinig van toerisme.

Boottochten

Ben je op Kos, dan kun je eigenlijk niet om een boottocht heen! Er zijn diverse boottochten naar eilanden in de buurt, zo kun je naar een ‘sponsen eiland’, een eiland waar sponzen uit zee worden opgedoken, natuurlijk erg leuk om mee naar huis te nemen. Er is een vulkanisch eiland in de buurt, waarbij je goede schoenen moet aantrekken, er zijn onbewoonde eilanden, waar even gezwommen kan worden; er is echt volop keuze voor de mooiste boottochten. Vaak worden er ook nog zeevruchten geserveerd aan boord, zoals calamaris, maar daar moet je van houden!

Op het eiland Kos is maar een grote plaats en dat is Kos-stad, de rest van de plaatsjes zijn vaak niet meer dan gehuchten die overigens wel een leuke boulevard bieden. Er zijn ook vele soorten stranden te vinden op het eiland Kos, dat wordt dus écht genieten!