Kos bezienswaardigheden

Ben je van plan om binnenkort naar Kos toe te gaan? Of heb je mogelijk al jouw reis naar Kos geboekt? Als je eenmaal op Kos bent, kun je uit tal van bezienswaardigheden kiezen. Voldoende reden dus om je op voorhand al goed voor te bereiden. Daar helpen wij je graag een handje bij; hieronder vind je de leukste bezienswaardigheden van Kos.
Hoe dat komt? Dat heeft puur met de historie van dit Griekse eiland te maken. In het verleden is dit eiland namelijk in handen van allerlei volkeren geweest. Onder andere de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, de Turken en de Italianen zijn de baas over dit eiland geweest. Naar al deze volkeren/landen zijn op het eiland nog duidelijke verwijzingen zichtbaar.
Iets wat in onze ogen ook een bezienswaardigheid is, is het landschap op Kos. Je kunt op dit eiland prachtige wandel- of fietstochten maken. Wist je overigens dat Kos bekend staat als het fietseiland van Griekenland? Op het eiland kun je prima een fiets huren en alle bezienswaardigheden bezoeken. De leukste bezienswaardigheden bespreken we graag hieronder.

Wat te doen op Kos?

Kos Stad

De grootste bezienswaardigheid is volgens ons toch wel Kos Stad. De hoofdstad van het eiland heeft veel te bieden, is erg gezellig en ziet er erg fraai uit. Als je naar het centrum van Kos Stad toe gaat, kom je allerlei leuke terrasjes tegen. Aangezien het in Kos Stad vaak lekker weer is, kun je op deze terrasjes prima de nodige tijd doorbrengen. In het centrum vind je echter ook tal van gebouwen. De Agia Paraskevi-kerk, het gouverneurspaleis, de Johannietersburcht en de Mandrakihaven zijn ware aanraders. Bij veel van deze gebouwen zie je de duidelijke verwijzingen naar de rijke historie van Kos terugkomen. Wat ons betreft is de diversiteit van Kos Stad uniek. Je kunt in de stad echt cultuur snuiven, maar je kunt ook lekker tot rust komen. In deze relatief drukke stad is bovendien altijd wel iets te doen of te beleven. Een laatste tip over Kos Stad vanuit onze kant. Bezoek de vismarkt bij de Mandrakihaven.

Oud-Pýli

Op Kos vind je allerlei oude dorpjes en plaatsjes terug. Eén van de dorpjes die je echt bezocht moet hebben, is Oud-Pýli. Dit dorpje staat ook wel te boek als Paléo Pýli en is om meerdere redenen uniek. Ten eerste is het uniek dat in dit dorpje geen mensen meer wonen. Een cholera uitbraak in 1830 heeft ervoor gezorgd dat dit dorpje volledig leegstroomde. Sinds dat moment heeft ook niemand meer zijn intrede in het dorpje gemaakt. Het dorpje is niet meer bewoond en heeft daardoor een mythische uitstraling. Vanuit dit oude dorpje kijk je bovendien fraai over Kos uit. Het dorpje is Oud-Pýli is naast het moderne Pýli gelegen. Vanuit dit oude dorpje kijk je uit over deze nieuwere stad. Overigens zijn niet alle gebouwen in Oud-Pýli bewaard gebleven. De gebouwen die er nu wel nog staan, zijn absoluut de moeite waard. Voor het beste uitzicht ga je naar de taverna of de burcht.

Zia

Het bekendste bergdorp van Kos, dat is Zia. Een bezoekje aan dit bergdorp is om meerdere redenen aan te raden. Spijtig genoeg is dit dorpje door de jaren heen wel veranderd. Lange tijd was dit een echt pittoresk Grieks dorpje, maar het dorpje is nu toch wel heel toeristisch geworden. Neemt niet weg dat het alsnog erg leuk is om een bezoekje aan Zia te brengen. De ligging van Zia is echt uniek. Het dorpje is op een vrij hoge heuvel/berg gelegen, waardoor je vanuit het dorpje van prachtige vergezichten geniet. In het dorpje zelf valt echter ook voldoende te zien. Zo zijn alle kleurrijke gebouwen een lust voor het oog. Onder andere winkeltjes, restaurants en taverna’s hebben allemaal een opvallende kleur gekregen. Sowieso is het heerlijk om door de straten van Zia heen te struinen. Je komt prachtige gebouwen tegen, je geniet van fraaie uitzichten en je geniet van gezelligheid.

Embros Thérme

Op zo’n 15 minuten rijden van Kos Stad is Embros Thérme te vinden. Dit is een unieke thermale bron in de zee. Speciaal voor deze thermale bron is een uitsparing in de zee gemaakt, waardoor je heerlijk in deze thermale bron kunt dobberen. Een kenmerk van dit bronwater is de temperatuur. Dit water is bijna 50 graden Celsius en komt uit de bergen gestroomd. Het warme bronwater komt uiteindelijk in de uitsparing in aanraking met het zoute zeewater. Deze combinatie zorgt ervoor dat het water in de bron ongeveer 40 graden Celsius warm is. Je kunt je vast voorstellen dat dit erg aangenaam is. Dobberen in de Embros Thérme is niet alleen aangenaam, maar is ook uniek. Hoeveel van dergelijke thermale bronnen ken je bijvoorbeeld in Nederland? Waarschijnlijk niet al te veel. Bijkomend voordeel is dat de toegang voor Embros Thérme volledig gratis is.

Kefalos

In de basis vinden wij Kefalos een niet al te fraai dorpje. Het dorpje heeft niet al te veel bezienswaardigheden en is ook niet super fraai gelegen. Toch is dit dorpje volgens ons één van de leukste bezienswaardigheden op Kos. Waarom? Omdat je in dit dorpje echt nog van het authentieke Griekse leven kunt genieten. Ten opzichte van andere dorpen op Kos is Kefalos echt een wereld van verschil. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn veel dorpjes op Kos erg toeristisch geworden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Zia, maar geldt zeker niet voor Kefalos. In dit dorpje kun je naar hartenlust struinen, genieten van de Griekse cultuur en lekker Grieks eten. Het is overigens ook mogelijk om in dit dorpje te verblijven. In Kefalos vind je niet overdreven veel hotels, waardoor het dorpje nooit heel toeristisch gaat worden. Dat is ook graag wat wij zien. Veel dorpjes op Kos zijn hun ziel kwijtgeraakt, maar dat geldt zeker niet voor Kefalos.

De natuur op Kos

Kan natuur een bezienswaardigheid zijn? Het is iets waar je over kunt dubben, maar volgens ons is de natuur op Kos zéker een bezienswaardigheid. De flora en fauna op Kos is namelijk indrukwekkend. Als je op Kos een wandeling of fietstocht gaat maken, weet je niet wat je ziet. Prachtige zandstranden worden afgewisseld met een indrukwekkende heide, bomen en andere soorten beplanting. Opvallend hierbij is dat deze beplanting bijzonder goed tegen de droogte op Kos kan. Met name in de zomermaanden is het heel erg droog op dit eiland, maar dat is voor de planten geen enkele probleem. Tijdens het maken van een tocht kun je ook oog in oog komen te staan met wilde dieren. Onder andere hagedissen, slangen, geiten en koeien zijn in groten getale aanwezig op dit eiland. Je kunt zelfs in het najaar of in de winter van flamingo’s op dit eiland genieten. Daarvoor moet je naar zoutpannen bij het strand van Marmari toe gaan.

Zandstranden

Over de natuur op Kos zijn wij erg enthousiast. Die vlieger gaat ook op voor de zandstranden van dit eiland. Veel mensen zijn het er over eens dat de stranden op Kos behoren tot de mooist stranden van heel Griekenland. En mogelijk zelfs van heel Europa. Wat deze zandstranden zo mooi maakt? Veelal is dit een combinatie van het witte strand en het azuurblauwe water. Dit water heeft een prachtige kleur en is ook nog eens helder. Bij veel zandstranden op Kos is de omliggende omgeving erg fraai. Zo geniet je van een fraaie boulevard bij het strand of juist van duinen. Mocht je voorkeur naar de duinen uitgaan, moet je eens naar het dorpje Marmari toe gaan. Op de zandstranden in Kos is het in ieder geval heerlijk vertoeven.

Agios Stéfanosbasiliek

Persoonlijk zijn wij groot fan van de Griekse ruïnes. Mede daarom willen wij je een bezoekje aan de Agios Stéfanosbasiliek van harte aanraden. Deze ruïnes zijn te vinden in de buurt van de Kambos-vlakte. Op een iets hoger deel hebben de Grieken in de oudheid een prachtige basiliek gebouwd. Van deze basiliek is niet super veel meer over, maar toch is het erg indrukwekkend om hier naar te kijken. Dit komt niet alleen door de basiliek zelf, maar voornamelijk door de ligging. Rondom de basiliek vind je namelijk strand, zee, zon en vakantiegangers. Deze combinatie laat duidelijk zien dat Kos het nodige te bieden heeft. Het is een modern en toeristisch eiland, maar het is ook een eiland met een rijke historie.

Bekijk alle bestemmingen op Kos

Benieuwd welke bestemming het meest geschikt is voor jouw vakantie naar Kos? Onderstaand vind je enkele populaire vakantiebestemmingen in Kos. Maak jouw keuze en bekijk direct de bezienswaardigheden, hotels en het weer per plaats.